2008. június 29-én, egy verőfényes vasárnap délután tartotta könyvavatóját kétnyelvű, vetítettképes kiselőadás formájában Tyborg -- aki 50 évesen, 2004-ben született Pozsonyban -- a Jóka melletti Pali-rancson Kamenár Horváth Éva előadóművész szövegbemutatóival kísérve. A szövegek magyarul és szlovákul hangzottak el, a vegyes nézőközönségre való tekintettel.

Az idei könyvhétre a Haraszti Mária által működtetett pozsonyi MEDIAN kiadó gondozásában megjelent Halálkomolytalan történetek c. elbeszéléskötetet A. Nagy László politikai védnök és A Nagy Grendel Lajos irodalmi védnök pezsgővel öntötte nyakon -- mivel a kecske, amelyen ki akarták próbálni, emészthető irodalmat ír-e Tyborg, időközben jóllakott fűvel, és nem volt hajlandó könyvlapokat falatozni... A könyvbemutatóhoz a fiatal és rendkívül ötletes, tehetséges zenészekből álló alá´szolgálya együttes halálkomolytalan és fergeteges zenei produkciója szolgáltatta a keretet. A Matrka Simon által illusztrált, időszerű társadalmi kérdésekkel és lélektani folyamatokkal is foglalkozó szatirikus elbeszéléskötet szlovák verziója várhatóan idén ősszel kerül a könyvesboltokba.

 

A. Nagy László és Grendel Lajos védnökök kecskepróbája: ám a kecske nem zabálja a kortárs irodalmat, Tyborg hiába biztatja... inkább kiereszti a véleményét folyékony és szilárd formában is, a gyerekek nagy örömére, akik később kedvtelve szétgyúrják cipőjük talpa alatt a természetes élményt... :-) (Horváth Erika felvételei)

Könyvavató a rancson

 

A szederfák alatt gyülekező közönség: kollégák, barátok, olvasók, rokonok, rajongók és szórakozni vágyók... A bográcsgulyáshoz meg a seritalhoz a büféablaknál lehet hozzájutni.

 

  

Kamenár Horváth Éva szlovákul és magyarul is kiválóan tolmácsolta a szerző műveinek részleteit. Tyborg pedig vetítettképes előadásban taglalta az elbeszélések keletkezésének előzményeit és körülményeit.

 

 

Az alá´szolgálya (www.alaszolgalya.szm.sk) együttes két részben előadott koncertje nemcsak a laikusok, hanem a nézők közt helyet foglaló képzett zenészek tetszését és elismerését is elnyerte.

 

Mivel a kecskepróba nem sikerült, a védnökök végül mégiscsak pezsgővel köszöntötték föl az „újszülöttet”. A kötetet aztán a vásárlók dedikáltatták a szerzővel -- de Tyborg nemcsak a saját kötetét ajánlotta figyelmükbe, hanem a rendezvényen megjelent Százdi Sztakó Zsolt új kötetét is. (Haraszti Mária felvételei)

 

A meghívó

Pozvánka na ranč