Haraszti-Mészáros Erzsébet

 

H. Mészáros Erzsébet (Alsószeli, 1939. május 31.) újságíró, szerkesztő pályáját 1958-ben a Szabad Földműves c. szlovákiai magyar hetilapnál kezdte riporterként.

1961-től a Dolgozó Nő c. hetilap munkatársa, a falvak életével foglalkozó rovatok szerkesztője lett. 1971-től megbízott, 1972-től kinevezett főszerkesztője a c. hetilapnak, valamint a Barátnő c. családi magazinnak.

Vezetése alatt jelentősen megnőtt a hetilap társadalmi tekintélye, olvasottsága, a nemzetiségi életben betöltött szerepe. Az általa szerkesztett lapokban helyet, szót adott a publikálástól eltiltott csehszlovákiai magyar íróknak, költőknek. A Barátnő jelentős kulturális kiviteli tétellé vált (60 ezer pld-ban vették át Magyarországon), amelynek ellenében lehetővé vált magyarországi sajtótermékek behozatala a szlovákiai magyar olvasók számára.

A lapokat kiadó Szlovákiai Nőszövetség 1984 végén visszahívta főszerkesztői tisztségéből, mivel szerinte „letért a marxista platformról és nacionalista megnyilvánulásoknak adott hangot”, amikor a magyar tanítási nyelvű iskolákért, a nyílt családi nevelésért közölt folyamatosan riportokat, jegyzeteket, sorozatokat. 1985–88 között „büntetésből” a Szabad Földműves külpolitikai rovatának szerkesztőjeként tevékenykedhetett.

1988-ban az Új Szó napilaphoz került. Itt a bársonyos forradalom idején tevékenyen részt vállalt a napilap belpolitikai rovatának átalakításából, szerkesztéséből.

1990-től a Szabad Földműves főszerkesztője, ahová e tisztség betöltésére a lap munkatársai hívták meg. A megszűnő lapkiadási állami támogatások miatt létrehozta a Gazda Kft.-t, amely 1991-től kiadta a Szabad Földműves Újságot, mint napilapot, s megkísérelte a feltételek megteremtését a mezőgazdasági szakkönyvek, valamint a Jó Gazda szakfolyóirat kiadása számára is. E nagyszabású elképzelés a mezőgazdasági ágazat drámai szétesése következtében nem talált megfelelő támogatásra.

A két új magyar sajtóorgánum kiadási jogát különböző politikai elképzelések érvényesítésével 1992-ben megszerezte a Madách-Posonium Kft.

1992-ben bejegyeztette a Családi Kör Egyesületet, a vidéken élő magyar családok érdekképviseleti szervezetét.

 

1991-ben a magyarságért hivatástudattal végzett munkásságáért megkapja a Széchenyi Emlékérmet.

 

2005-ben publicisztika munkássága elismeréseképpen a Szlovák Köztársaság Ezüst Keresztje kitüntetésben részesült.

 

Publicisztikai tevékenysége sokrétű, mezőgazdasági ér társadalmi kérdésekkel, ismeretterjesztéssel foglalkozó írások, szakmunkák és kiadványok sorát szerkesztette, állította össze, gondozta. Jelenleg a a Szabad Újság kertészeti rovatát vezeti.

 

 

Publikációi:

 

A család évkönyve 1996

A család évkönyve 1997

A család évkönyve 1998

A család évkönyve 1999

Torták – hagyományosan és korszerűen

Vadételek

Karácsonyi asztal

Termeszthető gyógynövények

Vers- és prózamondók kézikönyve (többekkel).

 

A háziasszony kiskönyvtára sorozat:

 

A befőzéstől a mélyhűtésig  II. – Nyár

   

 2005-ben publicisztika munkássága elismeréseképpen a Szlovák Köztársaság Ezüst Keresztje kitüntetésben részesült.

Díjátadás a Kormányhivatal épületében.

(Fotók: Pogány Erzsébet)

 

A befőzéstől a mélyhűtésig I. – Tavasz

Chutné a zdravé jedlá z kukurice

Egészséges ételek kukoricából

Egytálételek

Erdélyi konyha

Gyerekzsúr

Húsvéti vendégvárás

Kínai konyha

Konyhatitkok

Szlovák konyha

Új ízek a kertből

Vitaminbombák

Vissza