Réteshúzó fesztivál

Vásárút, 2007. május 14.

 

Réteshúzó fesztivált tartottak szombaton Vásárúton. A versenybe 10 csapat nevezett be: Pozsonyeperjes, Csallóközkürt, a felsővámosi női tűzoltócsapat, Nádszeg, Kisudvarnok, Nyárasd, a Doborgazi Kemencék, Vásárútról pedig három csapat versenyzett a kifeszített hosszú sátrak árnyékában.
     A zsűri elnöke a közismert „ízvadász”, Zsidek László volt, vele együtt kóstolgatott többedmagával Kovács Ferenc polgármester is… A csapatok kötelezően túrós és almás rétest készítettek, a harmadik ízesítése választható volt. A káposztás, tojásos, meggyes-mákos, rebarbarás mellett sok régi és új íz és recept is előkerült.

     A főszervező, Bugár Krisztina és pékségének csapata egy több mint 10 méter hosszúságú rétest is kinyújtott. Öt önkéntes csapat főzte a pacalt, sütötte a pecsenyét, kavarta a gulyást.

     A színpadon a tűzoltók fúvós zenakarát az alapiskolás lányok szépségversenye követte, majd fellépett Czibula Eszter, Kálmán Alica és a Kolor együttes. A gyerekek egész délután próbálgathatták ügyességüket a különféle kézműves foglalkozások asztalainál. Minden eladott rétes, ételadag bevétele a jótékonysági rendezvény kasszájába folyt be: a vásárúti József Attila Magyar Tannyelvű Alapiskola javára fordítják.

     A község egy emberként állt a rendezvény mellé: több mint százan dolgoztak a vártnál sokkal nagyobb érdeklődésre számot tartó rendezvény sikerén. A falu szövetkezete, vállalkozói, üzemei, innen elszármazott szülöttei közös összefogásával egy olyan rendezvény indult útjára, amely várhatóan évről évre vonzza majd a látogatókat, vendégeket, segíteni akarókat a községbe. Megmutatkozott a kistérségi régiók létrehozásának, összefogásának eredménye is: az óriás sátrakat pályázat útján szerezték és közösen használják a térség települései.


Fotók:

 

1., 2.: Akcióban Bugár Krisztina rétesművészei: az óriásrétes készítése

3.: Kovács Ferenc polgármester, Zsidek László ízvadász és Haraszti Mária műsorvezető az eredményhirdetésen

4. Sütésre készen

5. Versenyzők akcióban


Szöveg: Haraszti Mária
Fotók: V. Horváth Zsófia