Lovas felvonulás   Mese a jurta árnyékában

 

 
  Kátai Zoltán énekmondó
        Szalmavár

 

 

   

Alsószeliben harmadízben rendezték meg a Jurta Napok Kulturális Fesztivált és Nyári Szabadegyetemet 2007. június 29. és július 1. között. Az idén első írásos említésének 790. évfordulóját ünneplő falu fiataljai -- az ALSZIK (Alsószeli Ifjúsági Klub), illetve a Zele törzs tagjai (www.zele.sk), valamint a helyi önkormányzat -egyaránt gondoltak a gyerekekre és a felnőttekre...
Nyitottak gyermekudvart sok játékkal és mesével (Écsi Gyöngyi és Szabó Anna előadásait hallgatták),, kézműves foglalkozások garmadával, szalmavárral, szerveztek előadást az ősi magyar fegyverekről és rovásírásról, harcművészeti és (a gútai Vermes törzs jóvoltából) lovasíjász bemutatóval megspékelve, vásári komédiákat, koncerteket, tűzugrást, hétpróbát... azaz mindenki válogathatott kedvére az érdekesebbnél érdekesebb programok közt.
Akárcsak az ételekben: két tapasztott agyagkemence gyomrában sült a szorgos asszonyok keze nyomán a sokféle lepény, korabeli receptek alapján készült étkek mellett a borudvar is kóstolókat kínált a legjobb nedűkből. A szervezők bátran támaszkodhattak a helyi hagyományokra és csoportokra is: fellépett a Varsás Táncegyüttes, a Bendő zenekar, az Alsószeli Magyar Dalkör, de ott volt a "nagyvilág" is: a Zurgó együttes, a pesti 13-as stúdió, Kátai Zoltán, a Folk Error, Dolák-Saly Róbert és Laár András a Tyúkszínház társulatával, a Kormorán Memory Band és a ZSEB zenekar... Az előadások változatossága és sokszínűsége bizonyítja: megvalósíthatók olyan rendezvények, ahol az elsődleges cél saját múltunk és kultúránk felmutatása, értékeink népszerűsítése és átadása elsősorban a fiatalok számára, hiszen ez megmaradásának és megmaradásunknak a létfeltétele. Ahogy a barantások harcművészeti bemutatóján elhangzott: hagyományainkat nem őrizni, nem ápolni kell, hanem MEGÉLNI... A Jurta Napokon ez vált lehetővé. A rendezvény arra is bizonyíték, hogy az értékes programok is lehetnek izgalmasak és tömeget szórakoztatóak. Sőt, csak azok azok igazán! (hrr)

 

Fotók: Szabados László

 

Vissza