A fotópályázat zárórendezvénye

Pozsony, a Csemadok Május 1. téri székházának nagyterme

Erdélyi Júlia, a verseny 3. helyezettje átveszi a díjat a szervezőktől (balról: Balázs F. Attila, az AB-ART kiadó igazgatója; jobbról: Haraszti Mária, az ANIMA Társaság elnöke), az egyik második: Funczik Norbert; és az egyik első: Varga Tibor (balra lent) átveszik a helyezésért járó könyvcsomagot; jobbra lent a közönségdíjas Herdics Ágnes. Alul: A kiállítászáró hangulata.

   
       
 
 
   

Az ANIMA Társaság, a Szövetség a Közös Célokért társulás Központi Irodája, az AB-ART Kiadó és a Szőrös Kő c. irodalmi-művészeti folyóirat szerkesztősége által 2006-ban kiírt fotópályázat az internetes szavazás lezárásával elérte a végkifejletet: a díjazottak zsűri által felállított rangsora után a közönségszavazás győztese is megszületett.

A zsűritagok közt volt, aki a kompozíciót, a fény játékát, az effektusok alkalmazását emelte ki, más a pillanat elkapását, megörökítését, a látásmódot tartotta különlegesnek, megint más a művészi megfogalmazást vélte fontosnak. Az egyes kategóriák nem különültek el teljesen egymástól, el is döntöttük, hogy az idei pályázat kiírásánál jobban ügyelünk a részletekre, és lehetőleg minden kategóriát külön díjazunk majd.

Az első pályázatra 18 alkotó 175 pályaműve érkezett be. Sok-e ez vagy kevés – ítéljék meg Önök a kivetített képek alapján. A nagy számot a sorozatok adják: sokan gondolkodtak úgy, hogy egy-egy témát minden oldalról körüljárnak, sokféle aspektusból közelítik meg a lényegét, akár Ardamica Zorán állatokról fotózott sorozatai. Mások, mint a komáromi Peťovská Flóra, egyetlen téma különféle megfogalmazásait keresték térben és időben. Funczik Norbert Kassáról viszont nem odakint, hanem odabent a műteremben kereste a kifejezési formát elképzeléseihez.

Molnár János Királyhelmecről, pályázatunk rangidős résztvevője, hagyományos és bevált szociofotós stratégiákhoz folyamodott, sikerrel. A huncutul mosolygó kis cigánylány sokak kedvencévé vált. És sorolhatnám végig mind a 18 pályázó munkáinak erényeit – de nem teszem, hiszen a fotó nyelve világnyelv, egyformán értik mindenhol a világban, és nem hinném, hogy bárhol félreértenék.

A közönségszavazatok alapján azonban mégis sokáig egyetlen kép vezetett, Varga Tibor perbetei pályázó munkája, amely nem is kíván kommentárt, sokféle töltetet hordoz magában képi megformálásában és a ráaggatható mondanivalók okán is. Végül azonban Herdics Ágnes dunaszerdahelyi pályázó munkái kapták a legtöbb közönségszavazatot: örülünk neki, mert kiderült, hogy Ágnesnek – vagy a fotózásnak? -- sok a rajongója.

Kezdjük hát a közönségdíjjal: az Herdics Ágnesé lett, könyvcsomag az AB-ART Kiadótól.

A 3. helyezett Erdélyi Júlia lett sokrétű és jó megfigyelőkészségről tanúságot tevő sajtófotóiért. Az SZKC KI vásárlási utalványát, valamint könyvjutalmat vehetett át.

A 2. díjat megosztva a komáromi Peťovská Flóra és a kassai Funczik Norbert kapta, egy-egy fotó- és képzőművészeti köteteket tartalmazó könyvcsomagot, az AB-ART és a Median Kiadók közös ajándékát.

Az 1. helyezésen a királyhelmeci Molnár János és a perbetei Varga Tibor osztoztak. Jutalmuk az AB-ART Kiadó képzőművészeti és fotóelméleti kiadványokat tartalmazó könyvcsomagja.

De képeikben továbbra is gyönyörködhetnek a FelvidékMa hírportál Fotóvilág rovatában (http://felvidekma.extra.hu/)– remélem, sokak kedvét meghozzák a következő pályázaton való részvételhez. A fotókból a Szőrös Kő folyóirat is közölt  válogatást.

 

Fotók: Haraszti Mária és Horváth Zsófia

 

Vissza