„Világra nyíló ablak”

A műhelybeszélgetések, gyakorlatok színhelye

 

Vissza

 

Az ANIMA Társaság

műfordítói szemináriuma

 

 

2007. november 10–12. között Nagymegyeren, a Plauter Kúria épületében került sor a műfordítói szemináriumra.

 

 

Az ANIMA Társaság elsődleges célkitűzései közé tartozik lehetőségeket teremteni a nők számára, hogy szakmai továbbképzések, bemutatkozási alkalmak során felmutathassák művészi képességeiket, kiteljesíthessék életművüket.

A hétvégi, „Világra nyíló ablak” elnevezésű szeminárium most a műfordítók számára teremtett lehetőséget műhelybeszélgetésekre, tapasztalatcserére.

Célja a műfordítás értékközvetítő szerepének hangsúlyozása, a közép-európai irodalmi művek kölcsönös recepciója lehetőségeinek számba vétele volt. A szombati nap során a résztvevők elsősorban a műfordítás és irodalom terén alkotó nők esélyeiről és lehetőségeiről beszélgettek, majd a szlovák–magyar műfordítás terén létező aktuális és hosszú távú ösztöndíj- és pályázati lehetőségek kérdéskörét vitatták meg. Szóba kerültek a hazai lehetőségek: a Slolia nyújtotta pályázati lehetőségek feltételei, műfordítói ösztöndíjak és alkotóházak igénybe vétele. A magyarországi lehetőségek, elsősorban a Füst Milán Fordítói Alapítvány, ösztöndíjak, a fordítóház igénybe vétele – amelyekről a Társaság fóruma, a www.animaportal.eu is tájékoztatást nyújt.

A szépirodalmi fordítási gyakorlatokat követően vasárnap megvitatásra került a szakfordítás is. A résztvevők a műfordítások elhelyezésének, megjelentetésének lehetőségeiről is tájékozódtak.

 

 

NAGY ERIKA

 

 

 

Videó az eseményről

Operatőr, szerkesztő, vágó:

Czibula Csaba

Narrátor: Ibolya Ildikó 

 
 

A szellem után a test is táplálékhoz jut:
a terített asztal mellett vendégeinknek is szorítottunk helyet

Köszönjük a

Szülőföld Alap

támogatását!